Foto © Anouck Wolf

Foto © Anouck Wolf

Tirza de Fockert (1981) is freelance journalist en antropoloog. Tijdens haar studie culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam specialiseerde ze zich in sociale geschiedenis, de antropologie van muziek, en identiteitsprocessen in Oost-Europa en de Balkan. Ze woonde en studeerde in Kosovo, Ierland en Wenen, en deed zes maanden onderzoek naar de populariteit van Russische muziek onder Duitsers in Berlijn. In 2009 studeerde ze cum laude af op de scriptie Die Besten Falschen Russen, een antropologische studie naar de rol van muziek in het levend houden en verwerken van sociale geschiedenis.

Na een aantal jaren werkzaam geweest te zijn in het boekenvak – onder meer bij De Bezige Bij, Boom Uitgevers Amsterdam en Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum – volgde ze in 2012 de Post Academische Dagblad Journalistiek (PDOJ) aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hierna werkte ze op de stadsredactie van Het Parool en de parlementaire redactie van Het Algemeen Dagblad.

In het verleden was ze eindredacteur en journalist voor de muziekwebsite 3VOOR12/Amsterdam en audioredacteur voor het online magazine voor kunst en cultuur hard//hoofd. Tegenwoordig werkt ze als freelance journalist, tekstschrijver en communicatiespecialist voor opdrachtgevers als Unicef, het International Film Festival Rotterdam, de Roode Bioscoop, Tanz im August, Het Parool, Tribe of Noise, en de European Cultural Foundation. Ook werkte ze met fotografe Mona van de Berg mee aan diverse thematische bijlagen voor Trouw. Ze spreekt vloeiend Engels en Duits.

 

Contact: tirzadefockert[a]gmail.com